600 gr lax eller Hälsans kök sojabitar (vego)
6 medelstora potatisar
1/2 stor purjolök
1/2 stor gul lök
1 msk smör
2 vitlöksklyfta
1 1/2 tsk salt
1,5 tsk timjan
1,5 tsk basilika
2 1/2 dl torrt vitt vin
1 1/2 grönsaksbuljongtärning
2,5 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
1 pkt saffran (à 0,5 g)
1 1/2 tsk tomatpuré
Skala potatisen och skär i skivor. Förkoka dessa tills de är halvklara.
Tina sojabitarna/laxen om de är fryst.
Skölj och strimla purjon. Skala och hacka löken.
Smält smöret i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs löken och purjolöken ett par minuter tills de blivit glansiga och genomskinliga. Pressa i vitlök.
Rör ner tomatpuré, timjan och basilika. Låt detta fräsa med en kort stund. Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ett par minuter. Rör ner grädde, crème fraiche, vatten och saffran. Tillsätt sojabitarna eller laxbitar. Sjud i ca 20 minuter. Sista 10 minutrarna tillsätt potatisen. Smaka av med salt.
Originalsida: https://www.ica.se/recept/lysande-gul-fiskgryta-1677/